Το 4ο Συνέδριο Βιοασφάλειας θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΕ.Δ.Ε.Α (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1-2 Νοεμβρίου 2024.

Κύριοι σκοποί του 4ου Συνεδρίου και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοασφάλειας είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και δικτύωση όλων των επαγγελματιών υγείας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των βιολογικών κινδύνων για τους εργαζόμενους, την κοινότητα και το περιβάλλον, κατά την παραλαβή, επεξεργασία, ανάλυση, δημιουργία, αποθήκευση και μεταφορά βιολογικών παραγόντων, καθώς και από ενδεχόμενη σκόπιμη απελευθέρωσή τους.
Στο συνέδριο θα αναπτυχθεί η παρακάτω Θεματολογία, στους τομείς της εργαστηριακής υγείας, της Βιοϊατρικής έρευνας και βιοτεχνολογίας, της ασφάλειας τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα:
Εφαρμοσμένες διαδικασίες περιορισμού βιολογικών κινδύνων στα ιατρικά εργαστήρια (Γενικές αρχές εκτίμησης και διαχείρισης βιολογικών κινδύνων, Τυποποιημένες ασφαλείς εργαστηριακές διαδικασίες και πρωτόκολλα, Τεχνολογικά μέτρα περιορισμού, Χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), Διαχείριση βιολογικών αποβλήτων, Διαδικασίες απολύμανσης – αποστείρωσης και Μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων).
- Βιοασφάλεια στα Κτηνιατρικά εργαστήρια και Αναδυόμενες Ζωονόσοι.
- Έρευνα και Βιοτεχνολογία (Βιοασφάλεια σε περιβάλλοντα καθαρών χώρων παραγωγής / GMP, Εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής και Κλινικές δοκιμές).
- Διαχείριση Βιολογικών κινδύνων στη Φαρμακοβιομηχανία και τα τρόφιμα.
- Ατυχήματα, λοιμώξεις και επείγουσες καταστάσεις στα εργαστήρια.
- Biosecurity (Βιοπροστασία), Cyber-Biosecurity και στρατηγικές διαχείρισης περιστατικών ηθελημένης απελευθέρωσης Βιολογικών Παραγόντων και περιστατικών ΧΒΡΠ (Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών) συνεπειών.
- Διεθνή Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Πιστοποιήσεις Ειδικών Βιοασφάλειας.
- Νομοθεσία, Πρότυπα και Διεθνείς οδηγίες Βιοασφάλειας (Π.Δ. 102/2020, ISO 35001:2019, ISO 15190:2020, WHO Laboratory biosafety manual, 4th ed.).
Κλινικά Φροντιστήρια
Πρωτόκολλα και έλεγχος εφαρμογής (Donning and doffing - Fit Testing) Μέσων Ατομικής Προστασίας.
Απολύμανση και αποστείρωση, Μεταφορά βιολογικών δειγμάτων και Αντιμετώπιση βιολογικών διαρροών.
Τεχνολογικά Μέτρα Περιορισμού και Θάλαμοι Βιολογικής Ασφάλειας (BSC).
Εισαγωγή στα Συστήματα Εργαστηριακής Εκτίμησης και Διαχείρισης βιολογικών κινδύνων.


Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση για τη διεξαγωγή ενός επιτυχημένου Συνεδρίου.

Με εκτίμηση,
Διονύσης Βούρτσης
Πρόεδρος ΕΕΒ