Το έναυσμα για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Βιοασφάλειας ήταν η ανάγκη αναγνώρισης και αντιμετώπισης των αναδυόμενων προκλήσεων και προβλημάτων σχετικά με την ασφαλή διαχείριση των βιολογικών κινδύνων, σε κάθε ιατρική, περιβαλλοντική, βιολογική και βιοτεχνολογική εφαρμογή, ιδίως στους τομείς της υγείας, της έρευνας των βιοεπιστημών, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της παραγωγής και ασφάλειας των τροφίμων, της ποιότητας του νερού, καθώς και της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Εταιρεία Βιοασφάλειας αναγνωρίστηκε με την υπ' αριθμ. 233/09-05-2018 Διάταξη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο σωματείων με Αριθμό Μητρώου Α.Μ. 32222.
Κύριοι σκοποί της Ελληνικής Εταιρείας Βιοασφάλειας είναι:
- Η γραπτή εκτίμηση και διαχείριση μείωσης σε αποδεκτό επίπεδο των υφισταμένων κατά την εργασία βιολογικών κινδύνων σύμφωνα με το Π.Δ.102/2020, αλλά και με τις διεθνείς οδηγίες (WHO LΒΜ 4th ed., BMBL 6th ed.) και πρότυπα (ISO 35001:2019, ISO 15190:2020).
- Η προώθηση και η μελέτη όλων των αρχών και πρακτικών της Βιοασφάλειας και Biosecurity, με στόχο την ελαχιστοποίηση κάθε κινδύνου για τον επαγγελματία, το περιβάλλον και τον πολίτη, που μπορεί να προκληθεί κατά τη διαχείριση, επεξεργασία, ανάλυση, δημιουργία, αποθήκευση και μεταφορά βιολογικών παραγόντων, καθώς και από ενδεχόμενη αθέμιτη ή σκόπιμη απελευθέρωσή τους.
- Ο σχεδιασμός, η γνωμοδότηση και η υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών και βέλτιστων πρακτικών σχετικών με τη Βιοασφάλεια, που θα είναι συμβατές με τις εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες απαιτήσεις.
- Η ενημέρωση και η προώθηση της γνώσης για τη Βιοασφάλεια στο ευρύ κοινό και σε κάθε αρμόδιο φορέα, με σκοπό την κατανόηση και την ευαισθητοποίησή τους.
- Η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών με την προώθηση των αρχών και των πρακτικών της Βιοασφάλειας, Biosecurity, και Βιοηθικής, με στόχο τη δημιουργία της ανάλογης παιδείας.
- Η συνεχιζόμενη επαγγελματική και επιστημονική εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών, των επαγγελματιών και του κοινού, μέσω συνεδρίων, σεμιναρίων και προγραμμάτων κατάρτισης - επαγγελματικής εκπαίδευσης.
- Η συνεργασία με άλλες εταιρίες, συλλόγους και επιστημονικούς φορείς στους τομείς της Βιοασφάλειας, της Βιοτεχνολογίας, της Υγείας και της Έρευνας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και Διεθνώς.
- Η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Βιοασφάλειας για την προώθηση της έρευνας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Βιοασφάλειας μπορεί να γίνουν επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται ή έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη Βιοασφάλεια όπως: Ιατροί, Βιοεπιστήμονες, Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων, Κτηνίατροι, Βιολόγοι, Βιοχημικοί, Υγειονολόγοι, Νοσηλευτές, Γεωπόνοι, Νομικοί, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Προγραμματιστές, και επιστήμονες στον χώρο της ασφάλειας τροφίμων, της βιομηχανίας ιατροτεχνολογικός εξοπλισμού - αντιδραστηρίων και την έρευνα στους κλάδους των βιολογικών επιστημών και της βιοτεχνολογίας.