ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ (ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΧ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ);

Η Παγκόσμια Ημέρα Μικροβιώματος στοχεύει στο να παρουσιάσει τους ζωντανούς και ποικίλους κόσμους των μικροοργανισμών συγκεκριμένων περιβαλλόντων. Επίσης στοχεύει στο να ενθαρρύνει την δημόσια ενασχόληση με αυτά λόγω κρίσιμης σημασίας που έχουν για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος. Η Παγκόσμια Ημέρα Μικροβιώματος καθιερώθηκε από την APC Microbiome Ireland, με την εναρκτήρια ημέρα προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018.

Υπάρχει ελπίδα ότι θα γίνει ετήσιο γεγονός και θα υπάρχει και ενθάρρυνση στους ερευνητές του μικροβιώματος από όλο τον κόσμο που δουλεύουν πάνω σε διαφορετικούς μικροβιακούς κόσμους να διαδώσουν ενωμένοι το μήνυμα της σημασίας των μικροβιώματος δηλαδή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας ενός περιβάλλοντος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Το θέμα της εναρκτήριας ημέρας είναι "Φροντίζουμε τα μικρόβιά μας". Τα μικρόβια μπορεί να έχουν κακή φήμη για την πρόκληση ασθενειών. Αλλά, στην πραγματικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των μικροβίων είναι αβλαβή και πολλά είναι ουσιώδη για τη ζωή των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Η φροντίδα των «καλών» μικροβίων μπορεί να είναι πιο σημαντική από την καταστροφή των «κακών» μικροβίων. Ένας κόσμος χωρίς μικρόβια είναι αδιανόητος. Τα μικρόβια έχουν υπάρξει για δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι παντού, συμπεριλαμβανομένων και μέσα μας. Μας παρέχουν τροφή, προστατεύουν την υγεία μας και διαμορφώνουν το σώμα μας.
Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τα μικρόβια και τις μικροχλωρίδες που αυτά διαμορφώνουν, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι μια από τις βασικές πτυχές που είναι κρίσιμη για την υγεία είναι η μικροβιακή ποικιλομορφία. Για παράδειγμα, όσο πιο πλούσια σε ποικιλία είναι η κοινότητα των μικροβίων σε μια συγκεκριμένη θέση, τόσο πιο υγιές είναι αυτό το περιβάλλον. Έτσι, οι πιο υγιείς άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων στα έντερά τους. Οι άνθρωποι εξαρτώνται επίσης από την υγεία άλλων μικροβιωμάτων, όπως του εδάφους, της θάλασσας και των φυτών, π.χ. ως πηγών τροφής, ανακύκλωσης οργανικής ύλης, κύκλων αζώτου και βιοσυνθετικών δυνατοτήτων.
Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε τα μικρόβια μας, ιδιαίτερα τα μικρόβια που υπάρχουν μέσα μας αλλά και εκείνα στο περιβάλλον που συμβάλλουν στην υγεία του πλανήτη μας. Μας έχει γίνει εμμονή η εξάλειψη των βακτηρίων, επιτιθέμενοι σε αυτά με αντιβακτηριακά τζελ και μαντηλάκια. Όμως πολλά μικρόβια είναι χρήσιμα, μερικά μπορεί να κρατούν το κλειδί για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, να συμβάλλουν στον καθαρισμό από τη ρύπανση, να διασπούν το πλαστικό ακόμη και να αναπτύσσουν μια θεραπεία για τον καρκίνο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ,ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ .
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»( ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ε.Δ.ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ )

World Microbiome Day 2018